Actueel
Historie
Bibliografie
Galerie
Shop
Contact
english home Theo van den Boogaard
  Actueel in 2012

Archief 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012


15 november 2012

logo vrolijkSpectalulaire veiling kunstwerken in Boekhandel Vrolijk, Amsterdam

Wanneer zie je ze ooit bij elkaar? Vier bekende makers van homostrips: Flo, Ype, Tom Bouden en Theo van den Boogaard. Je vindt ze zaterdag 17 november om 16:00 uur in Boekhandel Vrolijk in Amsterdam. Daar houdt schrijver Markus Pfalzgraf zijn boek Stripped ten doop, waarin hij internationale homostrips bijeengebracht heeft.

Ter opluistering van de presentatie hebben Flo, Ype, Tom Bouden en Theo van den Boogaard originele tekeningen afgestaan die bij opbod geveild zullen worden. Zie hieronder de drie tekeningen die Theo van den Boogaard inbrengt (minimum €125,-- per tekening). Online op www.vrolijk.nu kan ook al geboden worden! Novum Nieuws komt video opnames maken.


(klik voor vergroting)

Boekhandel Vrolijk is centraal gelegen in het centrum van Amsterdam, in de Paleisstraat 135 pal achter Het Paleis op de Dam, en is eenvoudig te bereiken via diverse tram- en buslijnen van en naar het Centraal Station, of lopend vanaf CS.
2 november 2012

stripbazaar beverwijkTheo van den Boogaard signeert op De StripBazaar in Beverwijk

Zaterdag 3 november signeren meer dan 50 stripstekenaars hun werk op de StripBazaar in Beverwijk. Theo van den Boogaard zal van 12 tot 17 uur in standnummer 84  zijn posters, zeefdrukken en boeken verkopen en signeren plus alles waar men mee aan komt draven.

Adres:
evenementenhal De Beursvloer (v/h Hal 21) op het terrein vanDe Bazaar, Montageweg 35, 1948 PH Beverwijk.

Lees hier meer over de StripBazaar.
23 augustus 2012

uitmarkt logoTheo van den Boogaard signeert op De Uitmarkt in Amsterdam

Zaterdag 25 augustus signeert Theo van den Boogaard op De Uitmarkt in de stand van Uitgeverij De Bezige Bij/Oog & Blik zijn boeken 'Het Amsterdam van Theo van den Boogaard', 'Sjef van Oekel WORDT HET TOCH NOG GEZELLIG' en 'IK WORD NIET GOED' en 'Streken van een serial tekenaar'- plus alles waar men mee aan komt draven.

Een plattegrond staat hier.
22 augustus 2012

Theo van den Boogaard verkoopt en signeert op Kunstmarkt Bergen

Op 23 augustus (en op 30 augustus as.) van 17.00 uur tot 22.00 uur staat Theo van den Boogaard op de Kunstmarkt in Bergen (NH) met een kraam; hij verkoopt en signeert daar posters, zeefdrukken en originele kleine pentekeningen.

Een plattegrond staat hier.
30 juli 2012

pdf interview met  Theo van den Boogaard
Artikel over Theo van den Boogaard in IJmuider Courant

Op 24 juli jl. verscheen in de IJmuider Courant in het kader van de rubriek 'Geboortegrond' een artikel over Theo van den Boogaard. Er wordt door Theo teruggeblikt op zijn jeugd in Castricum en zijn jaren als beginnend striptekenaar. Ook komt zijn 'Dylan Illustrated' project aan bod.

Lees hier het artikel (PDF)
'Van Breedeweg naar Broadway' door Rien Floris.
30 juli 2012

kunst & koningsduin
Theo van den Boogaard zingt en speelt Bob Dylan tijdens Kunst & Koningsduin in de duinen bij Castricum

Samen met pianist Jakob Klaasse, zangeres en klarinettiste Sandra Mirabal, drummer Liber Torriente en gitarist Tijs de Boer zal Theo van den Boogaard op zondag 19 augustus 2012 tijdens het Kunst & Koningsduin evenement in de duinen bij Castricum Bob Dylan songs zingen, spelen en illustreren.

Terwijl Theo zingt en mondharmonica speelt, worden er tekeningen van Theo via een beamer op een groot scherm geprojecteerd. Dit in het kader van het 'Dylan Illustrated' project van Theo van den Boogaard.

Lees een artikel (PDF) over het optreden in Dagblad Kennemerland.
19 juli 2012

impressie glas-in-loodraam Theo van den Boogaard
Onthulling stripglas-in-loodraam Theo van den Boogaard in Bakenesserkerk Haarlem

20 juli is het zover en zal in de Bakenesserkerk te Haarlem het laatste van de vijf nieuwe stripglas-in-loodramen in het koor worden onthuld. Bij de onthulling van de glas-in-loodramen van de striptekenaars Roel Smit, Hans Klaver, Gerrie Hondius en Eric J. Coolen moest de steiger blijven staan. Nu is het zover, de steigers zijn weg en na de onthulling van dit laatste raam van Theo van den Boogaard zijn de ramen alle vijf in volle glorie zichtbaar.

Haarlem was al de stripstad van Nederland, nu heeft het ook nog eens een hele unieke invulling van een eeuwenoud beroep in een heel eigentijds jasje gekregen. De voorstellingen van de glas-in-loodramen geven allen de functieverandering van kerk naar kantoor weer met als thema archeologie in Haarlem, want de kerk huisvest Bureau Archeologie van de Gemeente Haarlem.

De ramen en het interieur van het kerkgebouw zijn voor bezoekers tijdens kantooruren te bewonderen. Tevens kunt u een blik werpen op de werkzaamheden van de archeologen en een deel van de resultaten van de opgravingen. Adres: Bakenesserkerk, Vrouwestraat 12, 2011 JV Haarlem.

Theo was aanwezig bij het vervaardigen van zijn glas-in-lood raam. Bekijk hier de reportage op RTV N-H. Vier ramen zijn reeds onthuld. Bekijk hier de reportage op Haarlems Dagblad.

UPDATE: artikel Haarlems Dagblad en artikel De Haarlemmer over de onthulling.


(klik voor vergroting)16 juli 2012

Konterfeitsel door Theo van den Boogaard
Konterfeitsel door Theo van den Boogaard

Theo tekende onlangs voor Bureau Robin (sitemakerij) een uniek konterfeitsel!
Theo is verantwoordelijk voor het drieledige concept en de uitwerking van dit vrolijke beeld van deze kleine zelfstandige ondernemer uit hartje Amsterdam.

Robin zegt over zijn konterfeitsel: "Het resultaat overtreft mijn stoutste verwachtingen! Uitzonderlijk goed getroffen en puur vakwerk. Werkelijk uniek, niemand heeft zoiets! En ik heb nog een nieuw woord geleerd ook: konterfeitsel."
06 juli 2012

omslag boek van Hafid Bouazza
Theo maakte omslag voor boek van Hafid Bouazza: Niets dan Zonde

Theo maakte het omslag voor het zojuist verschenen boek van Hafid Bouazza NIETS DAN ZONDE, Liefde, Lyriek & Liederlijkheid, het vierde deel alweer van Bouazza’s vertalingen van klassieke Arabische literatuur. Bouazza schrijft hierover in zijn voorwoord:
"De omslagen en de illustraties van de eerste drie delen werden allemaal door Dick Matena verzorgd. Voor het omslag van het vierde deel heb ik een andere tekenaar benaderd: Theo van den Boogaard. En ik kan de lezer -al mocht Theo mij voor de rechter slepen- zijn uitspraak niet onthouden: Ik ben dan wel een nicht, maar ik kan heel goed geile heteroseksuele tekeningen maken."

De stijl die Theo voor dit omslag aanwendde voert terug op de grafiek die hij gebruikte in zijn serie homo-erotische prenten in de SIDEKICKS- serie, waarvan ook enkele zijn opgenomen in HET/THE AMSTERDAM VAN/OF THEO VAN DEN BOOGAARD.
Theo zegt over zijn omslagillustratie van NIETS DAN ZONDE: “Ik werd getroffen door een zin in die mooie, erotische poezie: ‘en ik heb haar enkelbanden bij haar oorringen gebracht’. Dat gaf mij direct het beeld. Hafid was meteen enthousiast en bracht me een boek waarin ook die prachtige oud-Perzische sieraden stonden afgebeeld.Alles viel op zijn plaats, ook toen wij allen, Hafid en ik en iedereen bij uitgeverij Prometheus unaniem voor deze uiteindelijke variant in de belettering van het omslag bleken te kiezen. Heerlijk.”

Het boek is te bestellen bij Uitgeverij Prometheus. ISBN 978904461221904 juni 2012

Stripdagen Haarlem: het was weer gezellig!

Theo van den Boogaard signeerde tijdens de Stripdagen Haarlem op 2 en 3 juni bij de stand van Uitgeverij Oog & Blik zijn boeken. Voor meer nabeschouwing zie: www.stripdagenhaarlem.nl. Fotografie: Martin Busker.


(klik voor vergroting)24 mei 2012

Creatieve Marktplaats Haarlem
Theo van den Boogaard zingt op 1 juni in Het Patronaat te Haarlem tijdens Creatieve Marktplaats 2012

Theo van den Boogaard zingt op vrijdag 1 juni in Het Patronaat te Haarlem, om 15:00 uur, een aantal Bob Dylan songs, die door hem ook geïllustreerd zijn; deze beelden worden gelijktijdig met de muzikale uitvoering geprojecteerd. Theo wordt op piano begeleid door Jakob Klaasse.

Het optreden is onderdeel van de derde editie van de Creatieve Marktplaats Haarlem, dé ontmoetingsplek voor ondernemers en creatief (strip)talent. Dit is een aan de Stripdagen Haarlem gelieerd evenement gericht op het bevorderen van creatief ondernemerschap. In het Patronaat treffen tekenaars, creatieve bedrijven en professionals uit marketing, communicatie en PR elkaar. Dit jaar gaat het vooral over de vraag of tekenaars klaar zijn om commercieel werk te doen en of commerciële opdrachtgevers tekenaars goed weten in te zetten. Lees meer op de site van Stichting Beeldverhaal Nederland.

De toegang is gratis maar het aantal plaatsen is beperkt. Reserveren kan via
creatievemarktplaats@stichtingbeeldverhaal.nl. Het Patronaat bevindt zich aan de
Zijlsingel 2 in Haarlem. Voor meer informatie kunt u bellen met 06 26852770 (Victor
Engbers) of kijken op www.stripdagenhaarlem.nl.23 mei 2012

Stripdagen Haarlem 2012

Theo van den Boogaard zal tijdens de Stripdagen Haarlem op 2 en 3 juni bij de stand van Uitgeverij Oog & Blik zijn boeken signeren.

Locatie: Oog & Blik stand in de Philharmonie, Lange Begijnestraat 11 te Haarlem. Geopend van 10 tot 17 uur.

Stripdagen Haarlem is een tweejaarlijks stripfestival in het centrum van Haarlem dat sinds 1992 bestaat. Het festival wordt georganiseerd door Stichting Beeldverhaal en bestaat uit tal van (gratis) te bezoeken tentoonstellingen, meerdere beurzen, lezingen, concerten, filmvoorstellingen, prijsuitreikingen, muzikale optredens en kinderactiviteiten. Het stripfestival wordt elke editie door ca. 25.000 tot 30.000 mensen bezocht. Elke editie van Stripdagen Haarlem heeft een speciaal hoofdthema waardoor een podium geboden wordt aan beeldverhalen uit een onderbelichte regio of land. Het thema van dit jaar is Arabische Beeldverhaal & Stripatlas.
22 mei 2012
Zichtbare lijnen - Etalage project Stripdagen Haarlem 2012

Tijdens het festivalweekend van Stripdagen Haarlem 2 & 3 juni ontvangen diverse Haarlemse ondernemers tekenaars in hun winkeletalages. 70 tekenaars tonen hun werk in winkel-etalages in de binnenstad van Haarlem. Theo van den Boogaard zal in de HEMA te zien zijn. De openlucht expositie zal plaatsvinden tijdens de Stripdagen Haarlem op 2 en 3 juni 2012.

Theo van den Boogaard zal in de HEMA Theo van den Boogaard zal in de HEMA Theo van den Boogaard zal in de HEMA Theo van den Boogaard zal in de HEMA
(klik voor vergroting)20 mei 2012
Bob Dylan illustrated

Theo van den Boogaard laat zich van een minder bekende kant zien als hij Bob Dylan klassiekers ten gehore brengt. Uiteraard illustreert Theo deze songs zelf.

Theo van den Boogaard trad op tijdens de uitreiking van de Stripschapprijs 2011 op de stripdagen in Gorinchem.


(klik voor vergroting)

Theo is druk bezig met het illustreren van een aantal Bob Dylan songs in de hoop hier een boek van samen te stellen, waarin ook de Engelse teksten zijn opgenomen.
Bekijk hieronder enkele van de illustraties die Theo maakte bij diverse Dylan songs.


(klik voor vergroting)18 mei 2012
Nieuwe glas-in-lood ramen van de Bakenesserkerk in Haarlem

Op 29 mei worden om 16.30u de eerste vier van de nieuwe glas-in-lood ramen van de Bakenesserkerk onthuld, deze zijn elk ontworpen door een bekende striptekenaar. Theo van den Boogaard heeft ook een van de ramen ontworpen.

Op 26 januari 2011 is de Bakenesserkerk in gebruik genomen als nieuwe Huisvesting voor het Bureau Archeologie van de Gemeente Haarlem. De kerk heeft tevens een publieksruimte gekregen waar de bezoeker naar het interieur van de kerk kan kijken en naar de resultaten van de opgravingen van de archeologen. Om de nieuwe bestemming van de kerk uit ± 1480 een extra dimensie te geven wilde Martin Busker van het Project Management Bureau van de Gemeente Haarlem, in goed overleg met de eigenaar van de kerk Stadsherstel Amsterdam, voor het nieuwe gebruik iets traditioneels op een moderne wijze toevoegen. Middels een sponsoractie heeft hij het voor elkaar gekregen dat het koor wordt voorzien van vijf hedendaagse gebrandschilderde glas-in-loodramen, ontworpen door striptekenaars namelijk: Roel Smit, Hans Klaver, Gerrie Hondius, Theo van den Boogaard, Eric J. Coolen en Joost Swarte. De glas-in-loodramen aan de Bakenesserstraat brengen allen de nieuwe functie van de kerk tot uiting. Nu een goed jaar later en aan de vooravond van Stripdagen Haarlem zullen de eerste vier glas-in- loodramen worden onthuld. De datum is gezet op dinsdag 29 mei a.s. vanaf 16.15 uur, waarbij om 16.30 uur de onthulling zal plaats vinden.

Mocht je het toch missen, tijdens Stripdagen Haarlem (2 & 3 juni) zal de Bakenesserkerk voor bezichtiging open zijn van 12.30-16.30. Bakenesserkerk, Vrouwestraat 12, 2011 JV Haarlem.

UPDATE: Theo was aanwezig bij het vervaardigen van zijn glas-in-lood raam. Bekijk hier de reportage op RTV N-H.
Vier ramen zijn reeds onthuld. Bekijk hier de reportage op Haarlems Dagblad.
1 mei 2012
haringpartij illustratieTheo van den Boogaard illustreert de Haringpartij

In opdracht van de Amsterdamse Haringpartij maakte Theo van den Boogaard een aantal illustraties van, hoe kan het ook anders, een haring.

De Haringpartij biedt representanten van overheid, bedrijfsleven, wetenschap, kunst en cultuur, sport, media en toerisme in de regio Amsterdam een uitstekende gelegenheid elkaar te ontmoeten. De Amsterdamse Haringpartij vindt plaats op het verenigingsgebouw van de K.A.R. & Z.V. de Hoop. De toegang tot de Amsterdamse Haringpartij is alleen op persoonlijke uitnodiging, zonder een uitnodiging is geen toegang mogelijk.

Bekijk op www.haringpartij.nl alle illustraties.23 januari 2012
theo van den boogaardPrent van Tomas Ross door Theo van den Boogaard

Op maandag 23 januari was Tomas Ross te gast bij Tijd voor Max. Aan het eind van de uitzending kreeg hij een prent van Theo van den Boogaard uitgereikt.

Bekijk hier de aflevering.
(spoel door naar 42 minuten om de uitreiking te zien.)
29 oktober 2011
het beeldverhaalFeestelijke opening stripwinkel Het Beeldverhaal Amsterdam

Stripwinkel Het Beeldverhaal verhuisde recent naar Bilderdijkstraat 80 in Amsterdam. Zaterdag 29 oktober 2011 is de officiële opening. Om 17.00 uur zingt Theo van den Boogaard Bob Dylan.23 juni 2011
Het Amsterdam van Theo van den Boogaard,
Stadsarchief Amsterdam, 24 juni t/m 14 augustus 2011


Het Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32, organiseert van 24 juni t/m 14 augustus 2011 de tentoonstelling ‘Het Amsterdam van Theo van den Boogaard’.

Dat Amsterdam in stripverhalen een rol speelt, lijkt niet meer dan vanzelfsprekend: een beroemde en relatief grote stad met een rijke historie en een veelheid aan plekken die het waard zijn getekend te worden, een stad die uitgebreid ruimte biedt als decor voor al dan niet gefingeerde avonturen.
Het Amsterdam van Theo van den Boogaard is een stad van de klare lijn. Egaal gekleurde vlakken worden begrensd door strakke gesloten contourlijnen en daarmee tovert de tekenaar talrijke bekende plekken in de stad te voorschijn.
Het Amsterdam van Theo van den Boogaard is een stad van uitersten. Herkenbare plekken en situaties worden gecombineerd met bizarre gebeurtenissen en verrassende gezichtspunten, letterlijk en figuurlijk; vertrouwd en absurdistisch wisselen elkaar af.

boek Het Amsterdam van Theo van den BoogaardVoor velen is Van den Boogaard vooral bekend van zijn strips over Sjef van Oekel, die zich voor een deel in Amsterdam afspelen. Hij heeft daarnaast ook ander werk gemaakt dat op de stad betrekking heeft. Altijd is het werk verrassend. Schijnbaar moeiteloos tekent Theo van den Boogaard niet alleen stadsgezichten en gebouwen vanuit vaak onverwachte gezichtshoeken; ook de figuren die zijn tekeningen bevolken getuigen van een groot opmerkingsvermogen en een bijzonder artistiek talent. De tentoonstelling met ruim honderd originele tekeningen geeft voor het eerst een overzicht van het Amsterdamse werk in al zijn facetten.

Bekijk hier een filmpje over de tentoonstelling op de website van AT5.nl

Bekijk hieronder de foto's van de opening en het optreden van Theo van den Boogaard. Fotografie: Bas Uterwijk.

foto Bas Uterwijkfoto Bas Uterwijkfoto Bas Uterwijkfoto Bas Uterwijkfoto Bas Uterwijkfoto Bas Uterwijkfoto Bas Uterwijkfoto Bas Uterwijk
(klik voor vergroting)

foto Bas Uterwijkfoto Bas Uterwijkfoto Bas Uterwijkfoto Bas Uterwijkfoto Bas Uterwijkfoto Bas Uterwijkfoto Bas Uterwijk
(klik voor vergroting)

Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt bij Uitgeverij Oog & Blik | De Bezige Bij
Het Amsterdam van Theo van den Boogaard.
Gebonden, 128 pagina’s, prijs € 24,90, NUR 360, ISBN 9789054923282, te koop in
de Stadsboekwinkel en in de boekhandel.Archief 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012

 
       
  © 2012-2017 Theo van den Boogaard / Foto: Doriann Kransberg, Stadsarchief Amsterdam, 2011
Site ontwerp: Bureau Robin